en båt som definitivt behöver bottenmålas

Grundning / Bottenmålning

Grundning 

Första steget när du ska bottenmåla är grundarbetet. Beroende på hur skrovet ser ut innan, kan du behöva grundmåla innan du går på med bottenfärg. Om båten redan har en bra grund kan du börja bottenmåla med en gång. Kom ihåg att tvätta/borsta bort all lös gammal färg först. Men om det var längesedan skrovet blev grundmålat eller om båten är helt ny, så krävs det grundning för att bottenfärgen ska fästa. Grundmålning kan också behövas mellan ny och gammal bottenfärg om du inte vet vilken typ av färg som sitter på båten. Det finns 2 typer av grundfärger.

1 komponents grundfärg

1-komponents grundfärg är en bra grundning för redan målade ytor under vattenlinjen. Man kan bland annat använda denna typ av grundfärg vid bottenmålning man är osäker på vilken typ av bottenfärg man haft innan.

2-komponents grundfärg

De flesta 2-komponents grundfärger innehåller epoxi. Denna typ av grundfärg är lämplig om grundfärgen börjar bli gammal eller om båten är helt ny. Färgen har som uppgift att skapa fäste för bottenfärgen. Den används även för att få ett vattentätt lager mellan skrovet och vattnet för att minska risken för plastpest. 
----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bottenmålning

Innan du börjar bottenmåla din båt måste du bestämma vilken bottenfärg du vill använda. Trots att alla bottenfärger är till för att skydda skrovet mot beväxning, finns det en mängd olika bottenfärger som har olika egenskaper. Därmed har de olika bottenfärgerna även för- och nackdelar. Så det är viktigt att se över hur just du använder din båt, vilka förhållanden din båt är förtöjd i samt vilka bottenfärger som är godkända i dina farvatten för att hitta den rätta bottenfärgen. 
Bottenfärger kan delas upp i två huvudgrupper, polerande bottenfärg samt hård bottenfärg. 

Polerande bottenfärg

Är en effektiv färg som lämpar sig till de flesta olika båtar. Bindemedlet i färgen löses upp i kontrollerad hastighet, så att det alltid är ett nytt bottenfärgsskikt i kontakt med vattnet, vilket resulterar i att skrovet hålls rent från beväxning. I och med att polerande bottenfärger löser upp sig själva med tiden, krävs det ingen djupare slipning när man ska föra på ett nytt lager. 
Hård bottenfärg
Tjockleken minskar inte vid användning till skillnad från polerande bottenfärger. Hårda bottenfärger passar båtar i alla hastigheter, men är speciellt utvecklad för snabbgående båtar som strävar efter minsta möjliga friktion i vattnet. Därmed vill även många tävlingsseglare ha en hård bottenfärg. Dessutom en bra färg för dig som ofta transporterar din båt på släp, då hårda bottenfärger är slitstarka och tåliga för att lastas av och på släp. Efter en tids användning blir yttersta färgskiktet inaktivt och skyddar inte längre mot beväxning. Då behöver man slipa ner det lagret för att undvika tjocka färglager innan man för på ett nytt lager.

Ta bort bottenfärg

Om den befintliga bottenfärgen på din båt är i dåligt skick bör den tas bort innan påföring av ny färg. Med hjälp av Interstrip färgborttagningsmedel får du bort all bottenfärg utan att förstöra ytan, även gelcoat. 

 ---------------------------------------------------------------------------------------------------------

Måla drev och propeller 

Det är inte bara skrovet som behöver en bra grundning och bottenfärg, utan även drev, propellrar, axlar mm. På dessa ytor är det viktigt att man väljer en hård och slitstark bottenfärg. Se dock upp för zinkanoderna, som vanligtvis sitter tätt inpå propellrar eller axel, då övermålad färg kraftigt kan försämra effekten på anoden. 

Grundning

För att skydda mot korrosion är det viktigt att grundmåla drevet om det inte redan är grundat. Det är även viktigt att använda en grundfärg som passar till den bottenfärg du valt. 
               
---------------------------------------------------------------------------------------------------------

Förtunning 

Förtunning används för att underlätta appliceringen av olika produkter, bland annat bottenfärger och grundfärger. Ju mer du späder färgen med rekommenderad förtunning desto lösare blir den. Förtunning används alltså för att späda färgen till önskad konsistens. Förtunning är även användningsbart när man vill rengöra penslar. 
Tillbaka till blogg