Ankarguide - välja rätt ankare
Att välja rätt ankare är inte alltid enkelt. Det finns många olika modeller och vad skiljer dom åt? Vi skall berätta lite om dom ankare vi säljer och varför man skall välja den ena eller den andra.
Hoppa gärna in på vår produkt Rocker stopp, en vågdämpare som gör att båten både ligger stabilare och inte ruckar loss ditt ankare lika lätt.
MAXANKARE / BRUCEANKARE
Kärt barn har många namn och detta plogankare är ett av det mest populära ankaret bland fritidsbåtsägare. Ankaret utvecklades i USA på 70-talet av Bruce Anchor Group. När deras patent gick ut i början av 2000-talet, lade dom ner tillverkningen. Istället började många imitationer att poppa upp på marknaden och modellen har sedan dess bibehållit sin popularitet.
Plogankare är ett utmärkt allroundankare eftersom det fungerar bra på de flesta havsbottnar inklusive lera, sand och sten. Det har dock svårare att tränga igenom hårda ytor av lera och bottnar med tungt gräs. Utformningen med tre klor i plogen gör att det biter lättare än andra ankare. Den lossnar relativt enkelt om den skulle fastna. En nackdel med Bruceankaret är att det har en lägre hållkraft per kilo än andra ankare, vilket innebär att du vanligtvis behöver ett större ankare än tex ett Delta ankare.
Fördelar: Fungerar bra i de flesta förhållanden. Biter lätt i underlaget.
Nackdelar: Förhållandevis låg hållkraft per kilo jämfört andra ankare.
Bottnar: Fungerar bra på de flesta bottnar men lite mindre bra på hårda bottnar med lera eller tungt gräs.
Se mer: Max-plogankare-galvat-stal
PLOGANKARE / DELTA ANKARE
Detta är en annan favorit bland fritidsbåtägare. Det har en hållkraft per kilo som är ca 50% mer än Max/Bruce ankare. Eftersom designen och utformningen passar dom flesta ankarspel/ankarrullar är det ett ankare som standard monteras av många båttillverkare.
Fördelar: Fungerar bra på flesta havsbottnar. Passar de flesta bogrullar.
Nackdelar: Kan har svårt att bita i stenig botten.
Bottnar: Fungerar bra på de flesta bottnar.
Se mer: Delta ankare i rostfritt stål
Delta ankare i galvaniserat stål
LEDAD PLOGANKARE / CQR ANKARE
CQR ankare är en av de äldsta modellerna som går tillbaka till 30-talet. Den har en relativt låg hållkraft och den kämpar konsekvent i oberoende tester mot andra ankare. Trots dessa brister gör den ledade designen att den är mer motståndskraftig i vind- och tidvattenförändringar jämfört med andra ankare.
Fördelar: Fungerar bra i de flesta bottnar. Ett bra ankare för tidvattenskillnader.
Nackdelar: Gångjärnsdesign kan göra stuvningen kan bli besvärlig. Relativt låg hållkraft.
Bottnar: Fungerar bra i de flesta bottnar; speciellt sand och lera.
BYGELANKARE
Detta är ännu en variant av plogankare. Tittar man närmare på denna modell ser man att plogdelen är mycket vassare än övriga plogankare. Likt en varm kniv som skär genom smör, kan detta ankare skära ner i havsbotten mycket lättare än andra ankare. Stödbågen hjälper också till att räta upp ankaret när det satt sig.
Detta ankare har presterat extremt bra i oberoende tester. Den största nackdelen med dessa ankare är att eftersom de fortfarande är patenterade kan de bli jämförelsevis dyra. Krängningsbågen tillsammans med den långsträckta plogen kan också göra det svårt att parkera dessa ankare på bogrullar.
Fördelar: Mycket hög hållkraft och förmåga att bita på botten.
Nackdelar: Svår att använda på ankarrullar.
Bottnar: Fungerar bra i de flesta bottnar.
FORTRESS / DANFORTH ANKARE
Detta ankare är sannolikt det bästa av alla när det gäller att bita i lera och sand. Oavsett om det används som ett huvudankare eller inte, är det ett utmärkt val som komplement- eller akterankare.
Fördelar: Fungerar mycket bra i lera och sand. Förvaras enkelt på de flesta bogrullar.
Nackdelar: Fungerar inte bra steniga eller gräsbevuxna bottnar.
Bottnar: Lera och sand. Presterar dåligt i andra bottnar.
DRAGG / SAVDRAGG / NÄTDRAGG
Dragg finns i tre modeller. Den vanligaste med lite spetsiga flyn och savdragg med breda flyn samt nätdraggen med tre fasta krokar. Draggar används vanligtvis för små båtar, kajaker, jollar, kanoter, etc. Draggar är också populärt bland fiskare. Det fälls ihop väldigt kompakt och är lätta att stuva. En draggs hållkraft kommer genom att haka på ett annat föremål, till exempel en sten. När den väl biter kan den skapa enorm hållkraft, vilket också kan göra det ibland fastnar.
Fördelar: Perfekt att använda som lunchkrok. Att den fälls ihop ger en en kompakt förvaring.
Nackdelar: Inte lämplig för långvarig eller permanent förankring.
Bottnar: Stenig botten.
Se mer: Hopfällbar dragg, Nätdragg, Savdragg
TALLRIKSANKARE / PLÄTANKARE
Är liksom draggen en perfekt lunchankare. En plätt har svårt att tränga ner i en hård botten, den skrapar bara på ytan, men där fungerar å andra sidan en dragg ännu sämre.
Fördelar: Lätt att hantera och inga skarpa kanter.
Nackdelar: Begränsad hållkraft.
Bottnar: Stenig botten.
Se mer: Tallriksankare galvaniserad
SVAMPANKARE
Stora svampankare används ofta för permanenta förtöjningsbojar. När slam från havsbotten byggs upp över dessa ankare, kan det resultera i extrem hållkraft, upp till 10 gånger hållkraften av dess faktiska vikt. Den mindre modellen på 4.5 kg som vi säljer passar utmärkt som en jolleförtöjning då den är smidig att hantera för såväl stora som små sjömän. Ett perfekt val för en temporär förtöjning.
Fördelar: Plastbeklädnaden skyddar gummi, gelcoat och smalben.
Nackdelar: Begränsad hållkraft.
Bottnar: Mjuk sand och lera.
Se mer: Svampankare gummiklädd
MATERIALVAL
Slutligen vill vi också säga något om materialvalet till ditt ankare. De finns i galvaniserat eller rostfritt stål. Galvaniseringen är till för att förhindra rost och annan korrosion på ett stålankare. Men galvaniseringen har en tendens att slitas ner med tiden. Ankaret kan dock omgalvaniseras men det är det sällan någon som gör då dessa ankare är ganska billiga.
Rostfritt stål är identiskt med galvaniserat stål vad gäller hållkraft men skiljer sig markant i utseende. Den blanka glansen är i princip den enda skillnaden mellan rostfritt stål och galvaniserat stål. Rostfritt stål är också mycket korrosionsbeständigt och kommer att motstå det mesta av rost med tiden. En del tillverkare beskriver rostfritt stål som antingen 316 rostfritt eller 304 rostfritt. 316 har en annan kemisk sammansättning än 304 och är mer korrosionsbeständig. Under vissa förhållanden kan rostfria ankare bita bättre än galvaniserade ankare.